• YBL Miklós Építéstudományi Kar

  • Építész szemmel

  • Iskolánk

  • YBL Miklós Építéstudományi Kar

  • Educatio 2016

  • Kutatók éjszakája

  • Grafikai kiállítás

Copyright 2018 - Custom text here

MEGHÍVÓ

 I5 plakat kicsi

Szeretettel várunk Mindenkit az Ipari Örökség Tanműhely (I’5) nyári felmérőtáborát és kutatómunkáját bemutató kiállításon.

Helyszín: Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar, „Híd” 1. emelet
Időpont: 2018. szeptember 26. (szerda) 16.00
Megnyitó: Nagy Gergely Domonkos PhD, SZIE Ybl Építészmérnöki Intézet, mb. intézeti igazgató
Csontos Györgyi DLA, SZIE Ybl Építészmérnöki Intézet, egyetemi docens, I’5 vezető

 

Ipari Örökség Tanműhely (I’5)
2018 Miskolc - Egyedi gépgyártó csarnok

A 2018-ban megalakult I’5 (Ipari Örökségi Tanműhely és Tábor) első akcióterülete Miskolcon az egykori DAM (KLM) és DiGép területén található Egyedi gépgyártó csarnok épülete volt.

Az Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar hallgatóinak részvételével létrejött szakmai műhely tevékenysége 2018. július 20-25. között zajló helyszíni felmérésből, majd a későbbi rajzfeldolgozásból és kutatómunkából állt.

A SZIE Ybl és az Észak-Keleti Átjáró Kulturális és Tudományos Közhasznú Egyesület közreműködésével létrehozott értékmentő tevékenység ez évi miskolci témája Tóth Viktor építész - a korábbi, hasonló tematikájú Acélváros_2016 felmérő tábor szervezője, az Észak-Kelet Átjáró tagja - javaslata alapján került kiválasztásra.

Az I’5 célját tekintve be szeretné mutatni az ipari örökség jelentőségét, mely a hazai műemlékvédelem jelenleg méltatlanul perifériára szoruló területét jelenti.

A konkrét 2018-as projekt pedig az Egyedi Gépgyár értékeit és jelenlegi állapotát kívánta felmérni, szakmailag feldolgozni, valamint közkinccsé tenni, és ezzel - a remények szerint - elősegíteni annak megőrzését és esetleges jövőbeli felújítását is.

 

Az I’5 kitűzött céljainak megvalósításához tartozó kötöttség és egyben munkamódszer volt a meglehetősen rövidre szabott (mindösszesen 2 hónapnyi) idő. Ez alatt a felmérési anyag és a történeti értékekkel kapcsolatos információk begyűjtésétől a feldolgozáson keresztül el lehetett jutni a felmérési 3D-s modell és dokumentáció (környezet- és környező épülettömegek ábrázolásával, a BIM rendszer használatával), a tudományos kutatási dokumentáció (a védési kutatási dokumentációk mintájára), valamint az ezekből készített kiállítási anyag és kiadvány elkészítéséig (a helyszínen készített több száz fotó és drón-felvétel felhasználásával is).

 

Az I’5 konkrét tevékenységeihez tartoztak még a tábor ideje alatt (és kívánnak tartozni a jövőben is) a szakmai előadások és tanulmányi kirándulások (az I’5_2018 idején rudabányai és ózdi helyszínekkel), hogy ne csupán a felmérési munkák és feldolgozásuk során szerezzenek az építészhallgatók hasznos gyakorlati tapasztalatot, hanem tágabb körökben is bővítsék szakmai ismereteiket.

 

I’5_2018 résztvevők (SZIE Ybl):

Gál Bence
Gere Zsolt
Juhász Emese Csenge
Juhász Emese Katinka
Lakatos Emese
Lengyel Zoltán
Szabó Balázs István
Zelenka Zoltán

 

Vezetők, szervezők:

Csontos Györgyi DLA (SZIE Ybl, vezető oktató)
Tóth Viktor (Észak-Kelet Átjáró, építész)
Virág Norbert (SZIE Ybl, demonstrátor)
Csibi Dániel (SZIE Ybl, demonstrátor)

Szervező: Ipari Örökség Tanműhely (I’5)

Támogatók: SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar, Nemzeti Kulturális Alap,
Észak-Keleti Átjáró Egyesület, MEVA Zsalurendszerek Zrt., TERC Kft.